TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras: Yabancı Sermaye Girişi İçin Güçlü Hukuk Devleti Gerekiyor
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras, doğrudan sermaye yatırımı girişlerinin çok sınırlı olduğunu belirterek, yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devletinin gerekliliğine vurgu yaptı. Aras, asgari ücret konusunda da “Ne enflasyonla mücadeleden vazgeçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşa yıkılmasına razı gelmek” dedi.
TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi toplantısı Ankara’da bir otelde gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı.
TIKLAYIN – TÜSİAD Başkanı Turan: Enflasyonla mücadele hem reel kesimi hem hanehalklarını zorluyor
Aras, konsey toplantısında yaptığı konuşmada, yabancı sermaye girişine dikkat çekti. Temmuz’dan bu yana ekonomik programın olumlu sonuçlar verdiğini, enflasyonun azalmaya başladığını ve sürecin başarılı olması için kararlılığın önemli olduğunu belirtti.
“Cari açık hızla daralıyor, döviz rezervleri güçleniyor, düzelme küresel piyasalar tarafından da teyit edildi ancak doğrudan sermaye yatırımı girişi çok sınırlı” diyen Aras, “Yabancı sermaye girişi için güçlü hukuk devleti gerekiyor” şeklinde konuştu.
Avrupa’nın geriye düştüğünden bahseden Aras, “Çözüm, sanayi politikasının değiştirilmesinde yatıyor. Eğitimde kaliteyi konuşmak yerine temel konuları konuşuyoruz. Fosil yakıt döneminden elektrik dönemine geçiyoruz” açıklamasını yaptı.
Aras’tan asgari ücret yorumu
YİK Başkanı Aras, milyonlarca insanın beklediği asgari ücret hakkındaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
- “Verimlilik artışının olmaması, asgari ücret konusunda da tıkanmaya neden oluyor. Çalışanların hakkaniyetli bir gelir elde etmesinin önündeki en büyük engel şirketlerin verimliliği arttıramaması.”
- “Verimliliği yüksek şirketler asgari ücretin üzerinde ücret verebilirler.”
- “Eğer bir ekonomide enflasyonla mücadele açısından uygun görülen asgari ücret artışı çalışanları tatmin etmiyorsa bu ülkede ciddi bir verimlilik sorunu olduğu anlamına gelir. Asıl sorun, düşük verimlilikle baş edilemezse asgari ücret tartışması hiç bitmez. Asgari ücret tuzağından kurtulamayız.”
- “Esas başarı, verimliliği yüksek şirketler oluşturarak toplam işgücü içinde asgari ücretle çalışan kişi sayısını azaltmaktır.”
- “Ne enflasyonla mücadeleden vazgeçmek mümkün ne de enflasyonla mücadelenin yükünün vatandaşın üzerine yıkılmasına razı olmak. Bu nedenle asgari ücret artışıyla beraber verimlilik artışı için politikaları hemen gündeme almak gerekiyor.”