Meta, Çin merkezli dev sosyal ağları ifşa ediyor
3 mins read

Meta, Çin merkezli dev sosyal ağları ifşa ediyor

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta, Çin merkezli 4,700’den fazla sahte hesabın kapatıldığını açıkladı. Bu sofistike operasyonda kullanıcılar, Amerikalı gibi davranarak ABD politikası ve ABD-Çin ilişkileriyle ilgili kutuplaştırıcı içerikler yayıyordu.

Meta’nın üç aylık tehdit raporunda detaylandırılan bu hesaplar, Nancy Pelosi, Gretchen Whitmer, Ron DeSantis, Matt Gaetz ve Jim Jordan gibi figürleri taklit ediyordu. Dikkat çekici bir şekilde, ağ ideolojik bir tutarlılık göstermiyordu ve kürtaj ve ABD-Çin ilişkileri gibi konularda çelişen görüşleri sergiliyordu.

Şirketin moderasyon kuralları, sahte kimlikler kullanarak kullanıcıları yanıltmaya çalışan hesap gruplarının “koordineli sahte davranışlarını” açıkça yasaklamaktadır. Çin ağı, gerçek kullanıcılar arasında yayılmadan Meta tarafından tespit edilip durduruldu.

Bu açıklama, Meta’nın sadece bu yıl içinde Çin’den gelen beş koordineli etki ağını kaldırmasının ardından geldi. Toplam 4,789 sahte hesap, ulusal politika ve Çin ile ilgili bir kampanyada yer aldı, Çin’i övdü, eleştirenleri eleştirdi ve ABD politikacılarının gerçek çevrimiçi gönderilerini taklit etti.

Meta, Çin merkezli dev sosyal ağları ifşa ediyor

Meta’nın küresel tehdit istihbaratı lideri Ben Nimmo, yabancı tehdit aktörlerinin yaklaşan seçimler öncesinde insanları hedef aldığı için uyanık olmanın önemini vurguladı. Meta’nın en son güvenlik raporuna ilişkin bir brifingde Nimmo, Çin’den kaynaklanan aldatıcı çevrimiçi kampanyaları vurguladı ve bu kampanyaların 2024 ABD seçimlerini ve ötesini etkileme niyetleri konusunda özel bir uyarıda bulundu.

Özellikle, Meta bu ağların kaynağını Çin’e kadar takip etti ancak bunları açıkça Çin hükümetine atfetmedi. Bu vahiy, yabancı aktörlerin tamamen orijinal içerik oluşturmak yerine gerçek politik tartışmalardan yararlanmak için stratejilerini uyarladığı çevrimiçi etki operasyonlarının evrilen manzarasını vurguluyor.

Rusya bu tür ağların en yaygın kaynağı olmaya devam ederken, özellikle Ukrayna’ya karşı savaşına destek azaltmaya odaklanmışken, Rus kampanyalarında dikkate değer bir değişiklik oldu. Rusya merkezli kampanyalarla ilişkilendirilen web siteleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin imajını zedelemek için Hamas ve İsrail arasındaki çatışmayı sömürmeye odaklanan bir yöne kaydı.

Meta, aldatıcı kampanyalarla mücadele etmeye devam ederken, bu açıklama, Çin ile ilişkilerin merkezi bir seçim konusu haline gelmesiyle etki operasyonlarının potansiyel dönüşü hakkında endişeleri artırıyor. Seçim kampanyalarının yoğunlaşmasıyla, yabancı aktörlerin kendi hedeflerine ulaşmak için gerçek tartışmaları kullanabileceği öngörülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir