Stonehenge, Antik Britanya Halklarını Birleştiren Bir Anıt Olabilir
Arkeologlar, yaptıkları yeni bir araştırmada, Stonehenge’in ülkenin dört bir yanında yaşayan antik halkları birleştirme amacıyla inşa edildiğini öne sürdüler. Ülke genelinde 900’den fazla taş çemberi keşfedilmiş olsa da Stonehenge’in, adanın antik halkı için Avrupa’dan göç edenler de dahil olmak üzere benzersiz bir öneme sahip olduğu düşünülüyor.
Salisbury Ovası’na ülkenin dört bir yanından bloklar getirildiği büyük bir proje kapsamında insanların bir araya geldiği ve yaklaşık sekiz ay süren bir taşıma süreci yaşandığı belirtiliyor. Perşembe günü Archaelology International dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, antik anıtın kalbinde bulunan dev sunak taşının günümüz İskoçya’sından kilometrelerce uzağa taşındığı son bulgularla destekleniyor.
Araştırma, anıtın inşası için gerekli blokların yüzlerce hatta binlerce kişi tarafından getirildiğini ve bu yolculuğun yaklaşık sekiz ay sürdüğünü ortaya koyuyor. Araştırmacılar, “Kara yoluyla seyahat etmek, binlerce insanı bu olağanüstü maceraya tanıklık etmeye ve katılmaya çekecek gösteri, şatafat, şölen ve kutlamalar için çok daha iyi fırsatlar sağlardı” diye yazıyorlar.
Bilim insanları, Stonehenge’in uzak bölgelerden getirilen dev bloklarla inşa edilmesinden dolayı artık antik Britanya halklarını birleştirdiğinden şüpheleniyorlar. Araştırmanın baş yazarı Mike Parker Pearson, “Tüm taşlarının uzak bölgelerden geldiği gerçeği, onu Britanya’daki 900’den fazla taş çemberi arasında eşsiz kılıyor ve bu taş çemberinin siyasi olduğu kadar dini bir amacı da olabileceğini gösteriyor; Britanya halkları için bir birlik anıtı olarak, ataları ve kozmosla olan ebedi bağlarını kutluyor” dedi.
Araştırmacılar, 6 tondan fazla ağırlığa sahip yekpare sunak taşının, orijinal yerinden 700 kilometreden fazla uzağa taşındığını belirtiyor. İskoçya’daki antik taş çemberleri ile İngiltere’nin Salisbury Ovası’ndaki Stonehenge arasındaki benzerlikleri değerlendiren bilim insanları, bu uzak bölgelerdeki antik toplumların daha önce düşünülenden çok daha fazla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.
Artık Stonehenge bölgesinin sadece yakın çevresi için değil, ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan insanların yüzlerce mil öteye devasa taşları taşımaya katıldığı konusunda şüpheler bulunuyor. Daha önce yapılan araştırmalar, ince taneli kumtaşları veya mavi taşlar ile sarsen adı verilen daha büyük blokların yaklaşık 240 kilometre uzaktan getirilerek anıtın yapımında kullanıldığına dair bulguları destekliyor.
Araştırmacılar, sunak taşının M.Ö. 2500 ila 2020 yılları arasında getirildiği ve “yeniden inşa aşaması” sırasında anıtın merkezi at nalı şeklindeki yapısının içine yerleştirildiğini tespit etti. M.Ö. 2620 ile M.Ö. 2480 yılları arasında gerçekleşen yeniden yapılanma sürecinde, eski Britanyalıların dev sarsenlerden dış çemberi oluşturdukları belirtiliyor.
Araştırmacılara göre, anıtın son şekli, eski Britanyalılar için kış ve yaz gündönümlerinde güneşe göre hizalı olacak şekilde inşa edilmiş olabilir ve bu da ona “atalarından kalma bir önem” veren bir yapıya sahip olabilir. Taş çemberin tam ortasında duran bir kişi, kış gündönümü Güneşi’nin çemberin ortasından battığını görebilirdi.