2001 Yılında Fabrikası ve 130 Çalışanı Vardı: Şimdi Ufacık Atölyede Tamircilik Yapıyor

1973 yılında özel tasarım ayakkabılar üreten babasının yanında çırak olarak sektöre giriş yapan Güven Söylemez, zaman içerisinde sağladığı yüksek başarıların ardından büyük bir fabrikanın sahibi konumuna gelmişti.

Ankara’da birçok marka için 130 çalışanıyla beraber ayakkabı imalatı yapan ve büyük bir fabrika kuran Söylemez, ekonomik krizin patlak verdiği 2001 yılında varını yoğunu kaybetti.

SIFIRI GÖRDÜ MESLEĞİNİ BIRAKMADI

Yaşadığı iflasın ardından mesleğine küsmeyen Söylemez, uzun yıllar Kayseri’de çalıştıktan sonra 5 yılı aşkın süredir de Nevşehir’de ayakkabı imalatı ve tamiratı yapıyor. Söylemez, insanın yaşamı boyunca çeşitli evrelerden geçebildiğini, hayattan yılmamanın önemli olduğunu belirtti.

TÜM ÇALIŞANLARI GİTTİ, TEK BAŞINA KALDI

Atölyesinde çalışan babasını çocuk yaşlarda gıpta ile izlediğini ifade eden Söylemez, aynı mesleği yürütmek için babasının çırağı olarak iş hayatına başladığını anlattı.

İnsanların beğenerek giydiği ayakkabıları üretmekten ve tamiratını yapmaktan keyif aldığını dile getiren Söylemez, şunları belirtti:

“1980 yılına kadar babamla beraberdik. Usta olduktan sonra iki tezgahlı imalathanemiz 1990’lı yıllarda fabrikaya dönüştü. Yanımızda 130 kişinin çalıştığı bant sistemli üretime geçmiştik. Biz çeşitli firmaların adına üretim yapıyorduk. 1999 yılından 2001’e kadar olan süreçte birtakım zorluklarla karşılaştık ve bu hale geldik. O yıllar bizim için çok zor geçti. Çok daralma yaşandı. Onun etkisini kaldıramadık, benim yaş grubumdaki arkadaşlarımın çoğu battı.”

“ARTIK KİMSE MESLEĞİ ÖĞRENMEK İSTEMİYOR”

İmalat sektöründe yeni ustaların yetişmemesinden ve gençlerin bu zanaata ilgi göstermemesinden yakınan Söylemez, “Para her şey değildir. Ben en son çırağımı 1997’de usta yaptım. Bir daha da kimseyi görmedim. Sektörümüzde yetişen insan sayısı çok az. Haddinden fazla kalifiye eleman açığı var. İnsanların ayaklarına hizmet ediyorsunuz. İnsanlar bunu giymek zorunda ama bunu yapacak kalifiye eleman olmadığından makineleşme yaygınlaştı.” diye konuştu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir